Biografie

Filmmaker Nienke Eijsink (in het engels ‘eyethink’, Borne 1977) werkt als documentaire regisseur, verslaggever / item regisseur voor TV en camjo (regisseur die eigen camerawerk doet) voor bedrijfsfilms. Ze werkt tevens als beeldregisseur in het theater en geeft les.

Haar documentaires FAN (NCRV 2009), Het verhaal van Anna (AVRO 2009), Racer (AVRO 2010) en Ster! (AVRO 2013) zijn zowel in Nederland als in het buitenland uitgezonden op TV en vertoond op een groot aantal (inter)nationale filmfestivals.

Momenteel werkt ze als verslaggever bij Man Bijt Hond, een dagelijks human interest TV programma voor de NCRV (Ned2) en is op zoek naar een nieuwe uitdaging!

Haar achtergrond is in de kunst: in 2001 studeerde ze cum laude af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam (‘audiovisueel ontwerpen’ en ‘autonome beeldende kunst’) en maakte ze als kunstenaar interactieve, multimediale kunstwerken in de openbare ruimte.
Na haar master ‘autonome beeldende kunst’ aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, masterclases aan het Binger Instituut en de Kids & Docs opleiding van de IDFA en het MediaFonds heeft ze zich gespecialiseerd in documentaire.
In Februari 2014 werd ze geselecteerd om samen met 300 andere ‘young emerging talents’ van over de hele wereld deel te nemen aan de masterclasses op het Berlinale filmfestival te Berlijn.

Als het weer het toelaat gaat Nienke het liefst kamperen met haar tienjarige zoon in hun Volkswagen camperbusje uit 1986. Ze speelt met heel veel overtuiging enorm slecht volleybal, fotografeert elektriciteitsmasten over de hele wereld en houdt van gezellig slechte TV met stoere heldinnen in de hoofdrol.
Zowel in 2010 als 2011 was Nienke onderdeel van de VIVA400, de tegenhanger van de quote 500 en “een lijst van 400 inspirerende vrouwen die het afgelopen jaar van zich hebben laten horen.” In 2009 en 2012 werd ze genomineerd als lesbICOON, “een vrouw met een voorbeeldfunctie voor vrouwen met lesbische gevoelens”.

Filmografie
2013 Ster! (15min) voor de AVRO (z@pp). Regie en scenario.
De tienjarige Eliyha zat met zijn moeder in een blijf-van-mijn-lijf-huis. Zijn droom is nu een beroemd musical ster worden zodat hij een villa voor zijn moeder kan kopen.
Onderdeel Eurovision Childrens Documentary series 2012-2013. Mede mogelijk gemaakt door European Broadcasting Union. Als hoogste geëindigd in de Eurovision Documentary Challenge en aangekocht door 15 broadcasters en oa vertoond Prix Jeunesse, Hot Docs Canadia, Ticff Taiwan, Cinematheque Tel Aviv, Park Hyemi Korea, Duisburger filmwoche, Anuuro Aboro New Caledonia, Buster Filmfestival Kopenhagen, Curt Doc Gerona, Int. Short filmfestival Oberhausen, Atlantic filmfestival Nova Scotia, Dok Leipzig, Buff Malmö, Short Film Festival Berlijn, CICFF Chicago, Jeugdfilmfestival Gent & Antwerpen

2014 Aanzet (50 min) Scenario en eindredactie. Mogelijk gemaakt door subsidies van Provincie Overijssel en Kunst Vereniging Diepenheim

2010 Racer (15min) voor AVRO (z@pp) regie, scenario en additionele camera
De twaalfjarige Sophie heeft een spierziekte, maar niets weerhoudt haar van haar droom formule 1 racer te worden.
Onderdeel Eurovision Childrens Documentary series 2009-2010. Mede mogelijk gemaakt door European Broadcasting Union, aangekocht door 12 Europese broadcasters.

2009 Het verhaal van Anna (15 min) voor AVRO (z@pp)
regie, scenario and additionele camera
De vijftienjarige Anna heeft sinds de dood van haar moeder besloten nooit meer te puberen. Popster Britney Spears is haar steun en toeverlaat en zij doet alles wat Anna zelf niet doet.
Gesubsidieerd door Media Fonds.
Vertoond: Cinema de Balie en Filmhuis Bussum, Cinekid Festival, IDFA, Roze Filmdagen, Prix de Jeunesse (Munchen, Duitsland), International Womens Film Festival Seoul (Korea), Festival Makedox (Skopje, Macedonie)

2009 FAN (52 min) voor NCRV (NCRV Dokument)
Regie, productie, scenario, camera, animatie en montage
Persoonlijke zoektocht naar mijn jeugdidool en eerste liefde: dokter Chris uit de Australische televisie serie The Flying Doctors, gespeeld door de actrice Liz Burch.
Gesubsidieerd door Filmfonds, ~Media Fonds, CoBofonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst
Vertoond: Nederlands Film Festival, Cinema Rialto Amsterdam, Lantaan Venster Rotterdam, het Hoogt Utrecht, Filmliga Hengelo, Roze Filmdagen (Ketelhuis Amsterdam), Festival Vrouwenfilms Assen, FIRE festival Barcelona (Spanje), Queerscreen Sydney (Australie).

2008 Het Boek van Raven (12 min).
Regie, productie, scenario, camera, montage
De vierjarige Raven heeft twee lesbische moeders. Ze hebben een boek gemaakt over waar hij vandaan komt. Hoe zal hij reageren?
Gesubsidieerd door Pink Filmdays Amsterdam.
Vertoond: Roze Filmdagen, Balie Amsterdam, Lantaarn Venster Rotterdam, Filmliga Hengelo

2006 DeGroeten! (22min)
Regie, productie, scenario, camera en montage
Over en weer doen jongeren uit Nederland en Marokko elkaar de groeten. Documentaire over identiteitsverlies onder Marokkaanse jongeren in opdracht van MarokkoNederland2005. Vertoond: Casablanca (MA), Agadir (MA), Al Hoeceima (MA), Amsterdam Sail, Paradiso Amsterdam, Wereld Haven Dagen Rotterdam, Odeon, Rotterdam, R EJECT IFFR R’dam