DeGroeten!

Filmplan, regie, camera en montage – In de documentaire DeGroeten! doen Nederlanders en Nederlandse Marokkanen en Marokkanen over en weer DeGroeten! aan vrienden en familie in Marokko en Nederland. Deze honderden persoonlijke berichten zijn geprojecteerd op straat in de Marokkaanse steden Casablanca, Agadir en Al Hoeceima. Hier hebben Marokkanen en Nederlanse Marokkanen (op vakantie in eigen geboorteland / geboorteland van hun ouders) DeGroeten! terug gedaan aan Nederland.
In een tijd waar steeds meer over ‘wij en zij’ wordt gepraat geven deze portretten een intiem beeld van de verhoudingen tussen individuen uit beide landen.
Is er een wij? De Islamitische slagerij in Rotterdam Noord, waar Ali vertelt over zijn moeder in Nador die hem nog steeds zijn kleding opstuurt, had zo kunnen staan naast de groentekraam van Fahd in Casablanca. Fahd draagt een Tshirt met daarop ’Boer zoekt vrouw’, maar weet niet wat dit betekent.
Is er een zij? Said in Al Hoeceima die verplicht 5 weken in de geboortestad van zijn ouders moet verblijven omdat zijn broer daar trouwt: ’Ik verveel me dood, ik mis de Nederlandse regels, ik mag hier niets’.
Met een verrassende openheid en vol humor spreken jonge en oude Marokkanen en Nederlanders over liefde, gemis, verlangen en over wat dat wij en zij nou toch is.
Amal uit Rotterdam, een van de weinige jongeren die nog Berbers spreekt, vindt dat er geen antwoord is op die laatste vraag: ’In Nederland zijn wij de Marokkanen, in Marokko zijn wij de Nederlanders, wij horen nergens meer thuis.’
(meer informatie onder de video)

Vertoning
DeGroeten! is in de openbare ruimte geprojecteerd op gebouwen in de Marokkaanse steden Casablanca, Agadir en AL Hoceima  en in Nederland te Rotterdam en Amsterdam als onderdeel van NederlandMarokko2005. Daarnaast is het vertoond op Amsterdam Sail, Vlootdagen in Den Helder, De Wereld Haven Dagen R’dam, Paradiso Amsterdam, Odeon Rottterdam R EJECT tijdens IFFR Rdam’06. 
Tijdens de Kunstvlaai Amsterdam in 2006 is er een documentaire installatie vertoond van DeGroeten!
Het eerste gedeelte (60 min) is in Nederland geschoten en beslaat een honderdtal persoonlijke berichten van Nederland aan Marokko. Dit is vertoond in de Marokkaanse steden Casablanca, Agadir en Al Hoeceima.
Het tweede gedeelte (155 min) is in bovenstaande steden gefilmd en is een reactie op de eerste video en bevat bovendien nieuwe berichten van Marokko aan Nederland.
In een tijd waar steeds meer over ‘wij en zij’ wordt gepraat geven deze portretten een intiem beeld van de verhoudingen tussen individuen uit beide landen.
Een moeder uit Al Hoeceima heeft haar zoons al 8 jaar niet gezien omdat ze naar Amsterdam verhuisden. Een stoere Nederlands-Marokkaanse puber steelt de show in Al Hoeceima met zijn brommer met ‘Den Haag’ op het nummerbord. Een schoenpoetser uit Agadir hoopt dat zijn verloren jeugdvriend, die nu ergens in Nederland woont, zijn geluk gevonden heeft.

Mogelijk gemaakt door Theater zuidplein Rotterdam en Stichting NederlandMarokko2005.

degroeten8

Image 8 of 8