Aanzet!

Filmplan, eindredactie, producent – In de documentaire Aanzet! (50 min) wordt een groep net afgestudeerde beeldend kunstenaars uit Oost Nederland en het aangrenzende Duitse Munsterland gevolgd. We volgen hun maakproces vanaf de opbouw van de Aanzet! Long list expositie, via hun artist-in-residency tot hun eerste solo expositie en de Aanzet! Prijsuitreiking vier maanden later.

(meer informatie onder de video)

De Tsjechische Lisa Sebestikova maakt objecten van samengestelde oude meubels. Ze krijgt de opdracht te exposeren in de beeldentuin van Museum de Fundatie in Heino. Een flinke uitdaging voor haar, want ze heeft nog nooit een werk voor een buitenlocatie gemaakt.
De Belgische Maarten van Roy doet zijn residency in het Duitse Künstlerdorf Schöppingen, hij zoekt naar tegenstellingen in zowel zijn eigen werk als alledaagse objecten, en zelfs de plaatselijke bouwmarkt moet eraan geloven!
De Duitse Inga Krüger doet haar artist-in-residency in een vakantie huisje in Diepenheim, waar zij aan haar performances werkt. Ze gelooft in de cross-over van de verschillende kunstvormen en voor haar eindwerk wil ze het publiek meenemen in een performance in een touringbus.
De Nederlandse Elejan van der Velde stort zich in de eerste instantie op een site specific werk in Concordia te Enschede. Zijn ‘houtje touwtje aanpak’ zoals hij het zelf noemt, is altijd zijn handtekening geweest, maar in deze artist-in-residency komt hij zichzelf en zijn manier van werken tegen.
Aanzet! Is een portret van 4 jonge kunstenaars, die de uitdaging aangaan even helemaal afgezonderd van de wereld zich over geven aan hun werk.

Deze film is gemaakt in opdracht van kunstvereniging Diepenheim mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel
Regie & camera Chris Teerink
Filmplan & eindredactie Nienke Eijsink
Montage Chris Teerink
Productie Eyethink Productions
Met Lisa Sebestikova, Maarten van Roy, Inga Krüger en Elejan van der Velde