Dear Sister is Talking with you

Interactieve installatie in de Rotterdamse metro
-4 plasmaschermen, 4 videocamera s, 4 sensoren, 1 computer, glasvezelverbinding
Deze interactieve installatie is geplaatst op de vier opeenvolgende Rotterdamse metrostations Voorschoterlaan, Gerdesiaweg, Oostplein en Blaak. Op deze stations hangen videocamera’s. Deze zijn live verbonden met plasmaschermen die de perrons van de vier stations op een splitscreen weergeven. De bezoeker van een van de stations ziet op een beeld zichzelf en op de andere beelden de reizigers op de andere drie stations. De schermen zijn bovendien voorzien van een bewegingssensor. Iedere keer als er nieuw persoon voor het scherm gaat staan verschijnt er op het beeld een persoonsbeschrijving. Deze is at random samengesteld uit bijvoeglijke naamwoorden die geplukt zijn uit contactadvertenties. Zo krijgt iedereen die onderdeel uitmaakt van de installatie een eigen ondertiteling, die door haar- of hemzelf en de reizigers op de andere stations te zien is.
(meer informatie onder de video)

Reizigers worden geprikkeld om voor de installatie letterlijk in the picture te gaan staan. Dit is namelijk de enige positie om te kunnen zien wat er op de andere stations gebeurt. De bezoekers worden op deze manier uitgenodigd om contact met elkaar te maken. De fysieke afstand maakt dit bovendien minder bedreigend: ze maken contact met reizigers op de andere stations. De ondertitel die verschijnt, vergroot de individualiteit van degenen die voor de schermen hebben plaatsgenomen. Maar tegelijkertijd wordt deze in twijfel getrokken omdat de persoon kan zien dat haar of zijn eigen ondertitel at random is geplaatst. De inwisselbaarheid van de woordencombinaties biedt schijnbare betekenis, terwijl de humor ervan een ontspannen sfeer creƫert. De drempel om te communiceren wordt door al deze elementen verlaagd. Op deze manier wordt het onaangename Big Brother is watching you omgevormd tot een veel aangenamer soort Dear sister is talking with you.
Deze installatie is gemaakt in het kader van de expositie in openbare ruimte’Underground Sensations’, in opdracht van de RET Rotterdam en heeft 1 jaar gedraaid. Mogelijk gemaakt door VCS bewakingssystemen en Philips.