Fan (NCRV Dokument (NCRV – NPO 1)

Regie, camera, scenario, productie en montage (52min) voor NCRV Dokument (NCRV – NPO 1)

-Filmmaakster Nienke Eijsink (1977) was als kind bezeten van dokter Chris Randall (gespeeld door de actrice Liz Burch) uit de Australische televisie serie The Flying Doctors. Die adoratie zette ze om in FAN, een documentaire over de zoektocht naar haar jeugdidool. Meer dan zeven jaar lang werkte ze aan haar debuutfilm, die de comeback moest worden van de actrice Liz Burch, de vrouw die haar leven veranderde.
(meer info onder de video’s)

Begin jaren negentig draait alles in het leven van de Hengelose tiener Nienke Eijsink om de Australische televisieserie The Flying Doctors, die met veel succes over de hele wereld wordt uitgezonden. Haar idool is Chris Randall, een rol van actrice Liz Burch, die zich als vrouwelijke arts moet bewijzen in het door mannen gedomineerd dorpsleven in de outback van AustraliĆ«. Terwijl leeftijdsgenootjes dwepen met Patrick Swayze of The New Kids on the Block, gaat Nienkes hart sneller kloppen bij het zien van deze sterke, onafhankelijke vrouw, die tegelijkertijd ook aantrekkelijk en kwetsbaar is. In haar fantasiewereld ontdekt ze voor het eerst haar ontluikende lesbische gevoelens.

In 2002 stapte Nienke, inmiddels 25 jaar en beginnend kunstenaar en documentairemaker, op het vliegtuig naar Australie. Ze heeft maar een doel: Liz Burch uit de vergetelheid ontrukken en laten schitteren in haar debuutfilm. Na een lange zoektocht staat ze op een ochtend trillend op haar stoep. Hoe zal de actrice reageren?
FAN gaat over de spannende ontmoeting met een jeugdidool, maar is ook een verhaal over de groeipijnen van het volwassen worden, en over wat er gebeurt als fantasie en werkelijkheid elkaar tegenkomen. Een film over rolmodellen en voetstukken, over verlies en behoud van jeugddromen, redden en gered worden, over stilstand en groei.

FAN is een vrolijk, scherp en fascinerend egoportret vol zelfspot. De filmmaakster geeft een intieme kijk in haar bestaan en deinst niet terug voor zeer persoonlijke ontboezemingen.
Met vier uitverkochte voorstellingen ging FAN in premiere in september 2009 op het Nederlands Filmfestival en werd tevens vertoond in Lantaarn Venster Rotterdam, de Filmliga Hengelo (Rabotheater), Rialto Amsterdam, Cinema het Hoogt Utrecht, Festival Vrouwenfilms Assen, Lesbisch Festival Nijmegen, Roze Filmdagen Amsterdam, FIRE, Gay&Lesbian Film festival in Barcelona (Spanje) en Queerscreen, Gay&Lesbian Documentary Festival in Sydney (Australie).
De documentaire is meerdere malen uitgezonden/herhaald op NPO1 bij NCRV Dokument en en ook internationaal vertoond in Bangladesh, Bhutan, Brunei, Burma, Cambodia, China, Cook Islands, East Timor, Fiji, French Polynesia, Guam, Hong Kong, India, Indonesia, Japan, Kiribati, Laos, Macau, Malaysia, the Maldives, Marshall Islands, Micronesia, Mongolia, Nauru, Nepal, New Caledonia, Niue, North Korea, Northern Marianas, Pakistan, Palau, Papua New Guinea, Philippines, Samoa, Singapore, Solomon Islands, South Korea, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu en Vietnam.

Check out mijn blog ‘Life after FAN’over wat er allemaal na de premiere van FAN gebeurd is! Je kan de foto’s van de premieres in Barcelona, Sydney en De Aziatische premiere hier zien.

Credits
Script, regie en camera: Nienke Eijsink
Montage: Chris Teerink en Nienke Eijsink
Geluidsontwerp en mixage: Mark Glynne
Muziek: Leo Anemaet, RosaLinde Koolstra, Lynette Frances
Online, kleurcorrectie en post productie: Loods, Lux & Lumen
Animaties: il Luster Productions, Udo Prinsen, Nienke Eijsink
Producent: NCRV en Memphisfilm
Gesubsidieerd door: Filmfonds (O&O), Stimuleringsfonds, CoBo Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst

fan1

Image 1 of 14