Fan

Regie, camera, scenario, productie en montage (52min) voor NCRV Dokument (NCRV – NPO 1)

-Filmmaakster Nienke Eijsink (1977) was als kind bezeten van dokter Chris Randall (gespeeld door de actrice Liz Burch) uit de Australische televisie serie The Flying Doctors. Die adoratie zette ze om in FAN, een documentaire over de zoektocht naar haar jeugdidool. Meer dan zeven jaar lang werkte ze aan haar debuutfilm, die de comeback moest worden van de actrice Liz Burch, de vrouw die haar leven veranderde.

Begin jaren negentig draait alles in het leven van de Hengelose tiener Nienke Eijsink om de Australische televisieserie The Flying Doctors, die met veel succes over de hele wereld wordt uitgezonden. Haar idool is Chris Randall, een rol van actrice Liz Burch, die zich als vrouwelijke arts moet bewijzen in het door mannen gedomineerd dorpsleven in de outback van AustraliĆ«. Terwijl leeftijdsgenootjes dwepen met Patrick Swayze of The New Kids on the Block, gaat Nienkes hart sneller kloppen bij het zien van deze sterke, onafhankelijke vrouw, die tegelijkertijd ook aantrekkelijk en kwetsbaar is. In haar fantasiewereld ontdekt ze voor het eerst haar ontluikende lesbische gevoelens.

In 2002 stapte Nienke, inmiddels 25 jaar en beginnend kunstenaar en documentairemaker, op het vliegtuig naar Australie. Ze heeft maar een doel: Liz Burch uit de vergetelheid ontrukken en laten schitteren in haar debuutfilm. Na een lange zoektocht staat ze op een ochtend trillend op haar stoep. Hoe zal de actrice reageren?
FAN gaat over de spannende ontmoeting met een jeugdidool, maar is ook een verhaal over de groeipijnen van het volwassen worden, en over wat er gebeurt als fantasie en werkelijkheid elkaar tegenkomen. Een film over rolmodellen en voetstukken, over verlies en behoud van jeugddromen, redden en gered worden, over stilstand en groei.

FAN is een vrolijk, scherp en fascinerend egoportret vol zelfspot. De filmmaakster geeft een intieme kijk in haar bestaan en deinst niet terug voor zeer persoonlijke ontboezemingen.